9.22 דיווחים הנגזרים מהסכם ה-Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)
א. רקע
בשנת 2010 נחקק בקונגרס האמריקאי ה-Foreign Account Tax Compliance Act (להלן: "חוק הפטקא"), אשר מטרתו למנוע התחמקות מתשלום מס על ידי תושבי ארה"ב המנהלים חשבונות פיננסיים מחוץ לארה"ב. חוק הפטקא מחייב מוסדות פיננסיים שאינם אמריקאים לעשות בדיקות נאותות לחשבונות המנוהלים אצלם, לזהות בעלי חשבונות אמריקאים ולהעביר מידע פיננסי אודות חשבונות שזוהו כאמור לרשויות המס בארה"ב. לצורך אכיפת ההסדר האמור, קבע חוק הפטקא, כי מוסדות פיננסיים שלא יצייתו יהיו כפופים לניכוי של 30% מכל תקבול ממקור הכנסה אמריקאי המועבר אליהם.
ביום 30.6.2014 חתמה מדינת ישראל עם ארה"ב על הסכם בדבר שיפור ציות מס בינלאומי ויישום FATCA, מכוחו התחייבה ישראל לחייב את המוסדות הפיננסיים שבה לבצע בדיקות נאותות לחשבונות המתנהלים אצלם, לאסוף מידע אודות בעלי חשבון אמריקאים ולהעביר את המידע לרשות המסים בישראל, על מנת שזו תעבירו לרשויות המס בארה"ב.
בהסכם נקבע כי מוסדות פיננסיים מסויימים שאינם חייבים בדיווח, וכן סוגים של חשבונות פיננסיים לגביהם לא תחול חובת דיווח.
המוסדות הפיננסיים שאינם חייבים בדיווח וכן החשבונות הפיננסיים הפטורים מדיווח, מצויינים בנספח II להסכם ה-FATCA (להלן: "הנספח") המופיע בתוספת הראשונה לתקנות מס הכנסה (יישום הסכם פטקא), התשע"ו – 2016.
מוסד פיננסי שעומד בהגדרות המצויות בנספח אינו חייב בביצוע בדיקות נאותות ודיווח FATCA ויהיה חייב ברישום בלבד ברשות המסים בישראל באמצעות טופס שנקבע לשם כך.
ב. טפסים
(1) טופס 940 – בקשה לרישום במערכת דיווחי ה-FATCA.
(2) טופס 941 – בקשה לרישום "מוסד פיננסי ישראלי שאינו מדווח" לצורך FATCA.
(3) טופס 942 – בקשה לרישום "מוסד פיננסי ישראלי שאינו מדווח" לצורך FATCA, מוסד
פיננסי שיש לו רק חשבונות בלי ערך נמוך ("גמ"ח קטן").
ג. חובות דיווח
בהתאם לחוזר מס הכנסה 3/2017, הדן ביישום הסכם ה-FATCA, ככלל מוסד פיננסי ישראלי חייב ברישום ברשות המסים בישראל. מוסד פיננסי שאינו פטור מדיווח (ראה להלן) בהתאם לנספח, חייב ברישום אף ב-IRS (רשויות המסים בארה"ב).
חובות דיווח ראשוניות:
(1) רישום מוסד פיננסי שאינו חייב בדיווח
מוסד פיננסי הפטור מדיווח בהתאם לנספח (ראה לעיל), ימלא טופס רישום כמוסד פיננסי שאינו חייב בדיווח שמספרו 941 (ראה לעיל). הטופס יכלול את פרטי הזיהוי של המוסד הפיננסי והסעיף בנספח שבגינו המוסד הפיננסי מוגדר כמוסד פיננסי פטור.
(2) רישום מוסד פיננסי חייב בדיווח
רישום מוסד פיננסי חייב בדיווח יתבצע בהתאם לשלבים הבאים:
- רישום האתר ה-IRS (רשויות המסים בארה"ב) וקבלת מספר GIIN ייחודי. על הרישום להתבצע לפחות 45 ימים לפני הגשת טופס 940.
- הנפקת "כרטיס חכם" בפורמט ממשל זמין.
- פתיחת תיק במס הכנסה לצורך יישום תקנות ה-FATCA: יישום הוראות ה-FATCA מחייב כי כל מוסד פיננסי ישראלי יהיה רשום במס הכנסה ובעל מספר תיק. מוסד פיננסי ישראלי שאין לו תיק פעיל במס הכנסה, יפתח תיק במשרדי פקיד השומה תיק מס הכנסה באמצעות טופס 4436. על גבי הטופס ניתן לסמן ב-"אופי ההתאגדות" את האפשרות "FATCA/הסכם יישום", שמשמעותו היא פתיחת תיק מסוג 60 שכל חובותיו הם דיווח לצורכי FATCA ללר חובת הגשת דוחות מס שנתיים, מקדמות מס וכדומה.
- יצוין, כי גוף פיננסי שיש לו כבר תיק במס הכנסה (שאינו תיק ניכויים), לא נדרש לפתוח תיק נוסף לצורך דיווחי FATCA.
- מוסד פיננסי חייב בדיווח יירשם באמצעות טופס 940 (ראה לעיל). הטופס יכלול את מספר תיק מס הכנסה (שאינו תיק ניכויים), את מספר ה-GIIN, את מספר הזהות של בעל הכרטיס החכם ואת השנה הראשונה לגביה חלה חובת הדיווח.
- את הטופס יש להגיש באמצעות הדואר האלקטרוני. מוסד פיננסי שהוא "תחת חסות", יציין בנוסף לאמור גם את פרטי נותן החסות לרבות מספר תיק מס הכנסה ומספר ה-GIIN רק במידה ואין בניהולו חשבונות בני דיווח ולר קיבל GIIN מה-IRS (רשויות המסים בארה"ב).
חובות דיווח נוספות (למוסד פיננסי החייב בדיווח):
לאחר שהמוסד הפיננסי הישראלי המדווח ביצע את הבדיקות הנדרשות על פי התקנות, עליו להעביר דיווח מפורט בגין החשבונות בני הדיווח. יובהר כי גם מוסדות פיננסיים החייבים בדיווח שאינם מנהלים חשבונות בני דיווח מחויבים בהגשת דיווח (דיווח "0" – NIL Report).
הדיווח יכלול את הפרטים הבאים:
- שמו, כתובתו ומספר TIN אמריקאי של בעל החשבון ובמקרה של ישות לא פיננסית פסיבית גם שמו, כתובתו ומספר TIN אמריקאי של בעל השליטה בבעל החשבון.
- מס' חשבון (או נתון מזהה דומה בהיעדרו של מספר חשבון).
- השם וה-GIIN של המוסד הפיננסי הישראלי המדווח.
- יתרת סגירה של החשבון הפיננסי או שווי החשבון הפיננסי בסוף השנה הרלוונטית או ביום הפסקת פעולתו של החשבון הפיננסי, במקרה בו פסק החשבון הפיננסי מלפעול במהלך השנה.
- הסכום הכולל ברוטו, לגביו המוסד הפיננסי הישראלי הוא הנושה או החייב, ששולם או נזקף לחשבון בשנת הדיווח הרלוונטית לרבות סכום מצטבר על כל תשלומי פדיון לבעל החשבון.
- על אף האמור בסעיף 5 לעיל, לגבי חשבון למשמורת ידווחו כל אלה:
- הסכום ברוטו של ריבית, דיבידנד והכנסות אחרות שהופקו מהנכסים המוחזקים בחשבון (בין ששולמו ובין שנזקפו לזכות החשבון) בשנת הדיווח הרלוונטית.
- הסכום ברוטו ממכירה או פדיון נכס ששולמו או נזקפו לזכות החשבון בשנת הדיווח הרלוונטית ושלגביהם המוסד הפיננסי הישראלי פעל כאפוטרופוס, מתווך, ממונה, או סוכן של בעל החשבון בדרך אחרת.
- על אף האמור בסעיף 5 לעיל, לגבי חשבון פיקדון ידווח הסכום הכולל ברוטו של ריבית ששולמה או נזקפה לזכות החשבון בשנת הדיווח הרלוונטית.
- על אף האמור בסעיף 1 לעיל, במידה ולא קיים ברשות המוסד הפיננסי מספר TIN של בעל חשבון קיים, ידווח המוסד הפיננסי את תאריך הלידה של בעל החשבון, במידה וזה קיים ברשותו.
החל מיום 1.1.2017 חלה חובה על המוסד הפיננסי, בהתאם לתקנה 8 לתקנות ה-FATCA, לדרוש מבעל חשבון קיים מספר TIN אם זה לא קיים ברשומותיה. כל עוד לא עלה בידי המוסד הפיננסי לקבל את מספר ה- TIN, ידווח המוסד הפיננסי על תאריך הלידה.ד. מועדי דיווח
הדוח יוגש עד ליום 20 בספטמבר שלאחר סוף שנה שלגביה מוגש הדוח.
מקום בו הועבר דוח לארצות הברית וה- IRSהודיע כי המוסד הפיננסי נדרש להגיש דוח מתוקן או משלים, יגיש המוסד הפיננסי דוח כאמור תוך 60 יום מיום שקיבל הודעה בדבר החובה להגשתו.
ה. אופן הדיוח
הדיווח לצרכי FATAC יבוצע בהתאם להנחיות הטכניות ולסכמות המופיעות בפורטל ה- FATCA באתר רשות המסים בישראל: (https://www.misim.gov.il/shlogfatca/Systems.aspx).
- הנחיית דיווח לצורך FATCA בהיעדר מספר TIN
הודעת החיטבה המקצועית ברשות המסים בישראל מיום 13במאי 2021
ב-18 במרץ 2010, קונגרס ארצות הברית חוקק את FATCA (המשמש למניעת התחמקות מתשלום מס על ידי תושבים אמריקאים באמצעות חשבונות פיננסיים מחוץ לארצות הברית ולהגברת האכיפה והציות לדיני המס בארצות הברית).
ביוני 2014, חתמה ישראל על הסכם עם ארצות הברית ליישום הוראות החוק גם בישראל, ובמסגרת זו חוקק תיקון 227 לפקודת מס הכנסה ופורסמו תקנות מס הכנסה המחייבות גופי פיננסיים ישראלים לכלול בדיווחים שלהם את מספר ה-TIN (Identification Taxpayer Number) של בעלי החשבונות המדווחים.
תקנה 8 לתקנות מחייבת את הגוף הפיננסי להשתדל למצוא את מספר ה-TIN. עד כה, האמריקאים אפשרו להזין 9 אותיות גדולות במקום מספר ה-TIN, אם הגוף הפיננסי לא הצליח למצוא אותו ולדווח עליו. החל מדיווחי שנת 2020, כחלק ממאמצי ה-IRS להבין טוב יותר את הקושי של הגופים הפיננסיים לאתר את מספר ה-TIN, ה-IRS פיתח סדרת קודים לשימוש במקום מספר ה-TIN אם הגוף הפיננסי לא הצליח למצוא אותו. קודים אלו יסייעו
להלן הקודים כפי שהוצעו ע"י האמריקאים: פורסם על ידי החטיבה המקצועית של רשות המסים בישראל ביום 13 למאי 2021
הקוד והסבר לכל קוד.
- 222222222 : חשבון קיים של יחיד הכולל סממן יחיד בגין מקום לידה בארה"ב
- 333333333 : חשבון חדש של יחיד שקיים את התנאים הבאים )מצטבר(:
- קיים סממן בגין מקום לידה בארה"ב.
- התקיימו אחד משני אלו :
- קיים שינוי בנסיבות שגרמו להצהרה העצמית המקורית שנדרשה בעת פתיחת החשבון להיות לא נכונה או לא אמינה והצהרה עצמית חדשה או מסמכים אחרים לא הושגו.
- .החשבון היה מתחת לסף המחייב לתיעוד ודיווח החשבון במועד פתיחת החשבון ולאחר מכן היתרה עברה את הסף וההצהרה העצמית או מסמכים אחרים טרם הושגו.
- 444444444 : חשבונות קיימים של יחידים וישויות שקיימו את התנאים הבאים )מצטבר(:
- קיים סממן אמריקאי נוסף מלבד מקום לידה/התאגדות בארה"ב.
- התקיימו אחד משני אלו :
- קיים שינוי בנסיבות שגרמו להצהרה העצמית המקורית שנדרשה לראשונה להיות לא נכונה או לא אמינה והצהרה עצמית חדשה או מסמכים אחרים לא הושגו.
- החשבון היה מתחת לסף המחייב לתיעוד ודיווח החשבון במועד פתיחת החשבון ולאחר מכן היתרה עברה את הסף וההצהרה העצמית או מסמכים אחרים טרם הושגו.
- 55555555 : חשבונות חדשים של יחידים וישויות שמקיימות את התנאים הבאים (מצטבר)
- .קיים סממן אמריקאי נוסף מלבד מקום לידה/התאגדות בארה"ב.
- .התקיימו אחד משני אלו:
- קיים שינוי בנסיבות שגרמו להצהרה העצמית המקורית שנדרשה לראשונה להיות לא נכונה או לא אמינה והצהרה עצמית חדשה או מסמכים אחרים לא הושגו.
- בפתיחתה היה החשבון מתחת לרף התיעוד והדיווח ולאחר-כך עבר את רף זה וההצהרה העצמית או מסמכים אחרים טרם הושגו.
- 666666666 : חשבונות קיימים של ישויות שיתרת חשבונם עולה על 000,000,1 דולר ושמוחזקים ע"י NFFE פסיבי, כאשר לא הושגה הצהרה עצמית ולא קיים סממן אמריקאי בנוגע לבעלי השליטה בישות.
- 777777777 : חשבונות קיימים לגביהם לא הושג מספר TIN והחשבונות הם לא פעילים או רדומים אך קיימת בהם יתרה המחייבת בדיווח.
עוד ציון בפרסום כי לא קיימת חובה על פי דין לעשות שימוש בקודים אלו. כמו כן, מובהר כי שימוש בקודים אלו לא מונע מהאמריקאים מלקבוע שגוף פיננסי יחשב כלא משתף פעולה או לא עומד בדרישות הדיווח של ה- TIN.
יש לשים לב כי ה-IRS עתיד לקחת בחשבון את העובדות והנסיבות שהובילו להעדר דיווח ה- TIN כגון האם בגופים הפיננסיים קיימים הליכים נאותים להשגת ה- TIN וכן המאמצים השנתיים שנעשו על ידו להשגת ה- TIN.
מערכת ה-IRS תפיק הודעת שגיאה גם כאשר יעשה שימוש בקודים שתוארו לעיל, וגם הזנת תשע
פעמים A או תשע פעמים 0( אפס( בשדה ה- TIN לא ימנעו את הודעת השגיאה בכל הנוגע למידע
לשנת 2020.
הודעת השגיאה תאפשר תקופה של 120 ימים לתיקון הבעיות וזאת בהתאם לפסקה 2.2.4 בהסכם
רשויות מוסמכות בין המדינות.